Wanneer gebruik je welk opmaakprogramma 

Adobe CS heeft een hele reeks programma’s ontwikkeld. Maar welk programma gebruik je nu eigenlijk voor het ontwerpen van een logo ontwerp, een afbeelding voor social media of voor het samenstellen van een brochure?

Elk programma zit vol met specifieke functies. Het gebruik van het juiste programma voor het juiste project zorgt ervoor dat je ontwerpproces beter verloopt.

De meeste grafische ontwerpopdrachten kun je als volgt verdelen:

 1. Print of digitaal
 2. Beeld of tekst
 3. Vector of raster

Een vectorproject is een beeld opgebouwd met lijnen en krommen die vergroot of verkleind kunnen worden tot elke gewenste grootte (bv. logo’s).

Een rasterproject is een beeld dat is opgebouwd uit een vast aantal pixels dat verandert in kwaliteit wanneer het formaat wordt aangepast (bv. foto’s).

Wanneer moet ik Photoshop gebruiken?


Photoshop is oorspronkelijk opgezet om foto’s te bewerken maar door alle functies die toegevoegd zijn kun je er tegenwoordig veel meer mee.

Maar toch is photoshop is niet altijd de beste oplossing. In sommige gevallen is het zinvoller om over te stappen naar Illustrator of InDesign.

Photoshop gebruik je bijvoorbeeld wanneer je….

 • Foto’s gaat retoucheren. Moet je een foto in kleur corrigeren? Of wat vliegende haren temmen? Of digitaal een puistje zappen? Photoshop = foto’s. Er is geen beter gereedschap.
 • Digitale afbeeldingen moet maken voor het web zoals social media afbeeldingen, banneradvertenties, e-mail headers, video’s, enz. Het maken van deze afbeeldingen in Photoshop zorgt ervoor dat ze de juiste grootte hebben en geoptimaliseerd zijn voor het web.
 • Een website of app mockup moet gaan maken. Lagen maken het gemakkelijk om UI-elementen te verplaatsen, en omdat Photoshop een pixel-gebaseerd bewerkingsprogramma is, weet je dat je ontwerp de juiste grootte heeft voor elke schermgrootte.

Wanneer moet ik Illustrator gebruiken?


Illustrator is een vector georiënteerd programma. Dat betekent dat alles wat in Illustrator wordt gemaakt, kan worden geschaald tot piepkleine favicon thumbnails of gigantische billboards (dit alles zonder kwaliteitsverlies). Een ontwerp gemaakt in Illustrator zal er identiek uitzien op een visitekaartje of een billboard. Hierdoor is het meest geschikt voor het ontwerpen van een logo.

Illustrator gebruik je bijvoorbeeld wanneer je….

 • Een logo, pictogram of beeldmerk moet ontwerpen. Elke vector vorm en lijn die in Illustrator is gemaakt kan worden opgeblazen tot elk formaat, waardoor het ideaal is voor afbeeldingen die op veel verschillende manieren gebruikt moeten worden.
 • Een opmaak maakt met slechts één pagina. Illustrator is perfect voor de basislayout van posters en visitekaartjes. De vector opmaak gemaakt in Illustrator kan met andere rasterafbeeldingen gecombineerd worden.
 • Tekst moet omzetten. Bijvoorbeeld uitrekken, scheeftrekken en transformeren op elke denkbare manier. 

Wanneer moet ik InDesign gebruiken?


InDesign is ontwikkeld voor de desktop publishing markt, en het wordt voornamelijk gebruikt voor de layout van kranten, tijdschriften, boeken, posters en flyers. Vrijwel alles met grote hoeveelheden tekst maak je in InDesign.

Nu zul je denken, Illustrator kan toch ook tekst opmaken? Ja, maar InDesign maakt het je makkelijker. Door bijvoorbeeld master paginasjablonen in te stellen, zodat pagina-ontwerpen in een handomdraai door het hele document dezelfde uitstraling hebben. Pagina’s worden automatisch genummerd en kunnen eenvoudig gekopieerd worden of verwisseld. Tekststijlen, kolommen, marges en andere functies die specifiek zijn voor het publiceren zitten ook veel beter in elkaar. Simpel gezegd, als er tekst in staat is, dan gebruik je InDesign.

InDesign gebruik je bijvoorbeeld wanneer je….

 • Meerdere pagina’s met tekst op moet maken. Je combineert in InDesign de elementen die je al in Illustrator en Photoshop hebt gemaakt tot een geheel.

Ben je thuis enthousiast aan het ontwerpen geslagen en kom je er toch niet helemaal uit, dan kunnen wij je ontwerp ook verder opzetten/afmaken. Neem gerust eens contact met ons op. 

Zorg dat je website
voor jou gaat werken

 • Identificeer wat de doelen en uitgangspunten van jouw website zijn
 • Verhoog in slechts 10 minuten de waarde van je website
 • Minder copywrite kosten
 • Gebruik blogs om je bedrijf online (beter) vindbaar te maken
Heb je ons gratis handboek 'Starten met je Socials' al gezien?

In het handboek geven we je 5 dikke tips over zakelijk social media beheer. Lees hem snel door en begin vandaag nog met het professionaliseren van jouw social media kanalen.