Het boek opnieuw uitvinden

Uitgeverij Zwijsen benaderde PEP enige tijd geleden om een bestaand boek nieuw leven in te blazen. Het boek in kwestie heet ‘Een kroon voor een kanjer’, geschreven voor kinderen met dyslexie. Er is daarom bijvoorbeeld rekening gehouden met de lengte van zinnen en de afstand tussen letters zodat het makkelijker is om te lezen.

Je vraagt je waarschijnlijk af hoe een uitgever bij PEP terecht komt en wat we voor ze konden betekenen. Ik ga het je uitleggen!

 

Van Blad naar iPad

Bij Zwijsen hadden ze onze app CityCam gevonden, deze app is ontwikkeld door Wij Zijn Tilburg en stelt de gebruiker in staat om een plaatje te scannen met de camera van een smartphone of tablet. Vervolgens verandert het plaatje in een video die op het scherm afspeelt. Het leuke hiervan is dat het écht lijkt alsof de video het plaatje vervangt en deel uitmaakt van de omgeving. Dit staat bekend als augmented reality, of aangevulde realiteit.

Zwijsen vroeg ons of het mogelijk was deze technologie ook toe te passen op de tekeningen in het boek. Bij PEP is natuurlijk alles mogelijk, maar deze klus bleek toch moeilijker dan we oorspronkelijk dachten…

 

De edele kunst van het animeren

We zijn vol goede moed begonnen. Bij elk plaatje bedachten we wat allemaal leuk zou zijn om in beweging te brengen. Een helikopter die boven het strand vliegt, een boek dat op en neer zweeft… Als je verstand hebt van de juiste programma’s is dit een stuk makkelijker dan je zou denken. Iets laten bewegen door middel van animatie is geen probleem, die helikopter vliegt zo weg!

Nee, de uitdaging ligt in het stukje van de tekening dat ‘achter’ die helikopter ligt. Want net zoals bij een tekening op papier, zat er bij de digitale tekeningen van Zwijsen geen extra laag strand achter de helikopter. Dus er blijft na het uitknippen en verplaatsen een leeg, helikopter-vormig vlak over. Dat moet opgelost worden!

Op naar Photoshop

Dus hoe pakken we deze restauratieklus aan? In een van de programma’s die we vaak bij dit soort projecten gebruiken, Adobe Photoshop, kunnen we dit witte vlak zorgvuldig invullen met kleine stukjes uit een ander deel van de tekening totdat je het verschil niet meer ziet.

Zo hebben we bijvoorbeeld stukken strand en zee gerecreëerd. Waar Mozes de zee heeft gescheiden brengen wij hem juist weer samen, en niemand die het verschil merkt!

Ons eindresultaat

Door rekening te houden met de context van plaatjes in het boek laten we de voor het verhaal relevante karakters en objecten bewegen. Ook hebben we aan de animaties passende geluiden en stemmen toegevoegd. Al met al zorgt dit voor een meeslepende, interactieve leeservaring. We hebben uiteindelijk acht tekeningen mogen animeren. 

 

En nu?

Kinderen met dyslexie hebben vaak geen leuke associatie met lezen, omdat het gewoon een stuk lastiger is. Wij hopen dat het gebruik van de CityCam-app het lezen leuker en makkelijker maakt.

Inmiddels is ‘Een Kroon voor een Kanjer’ opnieuw uitgebracht met CityCam-functionaliteit. Kinderen met dyslexie krijgen nu hopelijk een nieuwe verbinding met lezen, dat is een resultaat waar we trots op mogen zijn! Zwijsen heeft ook al aangegeven dat onze app bij meerdere boeken gebruikt mag gaan worden en ook hier zijn we erg enthousiast over.

Bij PEP denken we graag met onze klanten mee, wie weet realiseren we met jou je volgende project. Heb jij een product/idee waarbij je onze CityCam app kan gebruiken? Of heb je een andere uitdaging voor ons? We horen het graag. Kom vooral langs voor een kop koffie.

 

Bruikbare tips om
jouw socials te verbeteren

  • Bepaal en bereik jouw doelgroep
  • Do's & Don'ts voor leuke en afwisselende content
  • Meer actieve fans op je kanalen
  • Tijd besparen door efficiënter te werken
Heb je ons gratis handboek 'Starten met je Socials' al gezien?

In het handboek geven we je 5 dikke tips over zakelijk social media beheer. Lees hem snel door en begin vandaag nog met het professionaliseren van jouw social media kanalen.