Maak van jouw verhaal een feestje!

Teksten schrijven is als wiskunde: sommige mensen hebben er een oog voor, en anderen niet. Maar net als bij wiskunde kun je iedere tekst ‘goed’ maken door de juiste formules toe te passen. Bij wiskunde leer je deze formules op school. Bij Nederlands over het algemeen helaas niet. Hier word je vooral getraind om grammaticaal foutloos te schrijven. Handig, maar een foutloze tekst leest nog niet per se lekker. Daarom speciaal voor jullie in deze blog een aantal ‘formules’ die je kunt toepassen om je tekst aantrekkelijker te maken.

Zinslengte

Ten eerste afwisseling in zinslengte. Deze zin heeft vijf woorden. Deze heeft er ook vijf. Hier is niks mis mee. Maar achtereenvolgens wordt het saai. Luister naar wat er gebeurd. Het leest heel erg monotoon. Er zit geen gevoel in. Als lezer haak je af. Je wilt wat variatie hebben.

Maar nu. Ik ga de lengtes van mijn zinnen bewust vaker afwisselen. Soms kort, soms lang. Ik hoef niet eens te tellen hoeveel woorden er in mijn zinnen zitten. Het maakt niet uit. Korte zinnen. Zinnen die er qua lengte tussenin zitten. En soms, wanneer je echt de aandacht van je lezer hebt, kun je er een ontzettend lange zin tussen gooien, een zin die je lezer naar het puntje van zijn stoel brengt, een zin zo lang dat de lezer niet anders kan dan geloven dat de inhoud cruciaal is voor het verhaal. Door de lengtes af te wisselen creëer je muziek en maak je je tekst een stuk leesbaarder.

Schrijf actief!

Een andere manier om je teksten een stuk boeiender te maken is door actief te schrijven.  Een passieve tekst is een stuk minder persoonlijk en voelt hol aan. In een actieve zin voert het onderwerp van die zin de handeling direct uit. In een passieve zin ondergaat het onderwerp de handeling.

“Timide schrijvers houden van passieve zinnen, net als timide minnaars van passieve bedpartners houden.”
Stephen King – Over Leven en Schrijven

Dus niet: ‘Deze blog werd door Floris geschreven. Op dit moment wordt hij door jou gelezen.’
Maar: ‘Floris schreef deze blog. Nu lees jij hem.’

Je zult merken dat je je teksten hiermee een stuk krachtiger maakt.

Vermijd tangconstructies 

Tangconstructies, mijn persoonlijke achilleshiel. Ik heb er namelijk nogal een handje van om ontzettend ingewikkelde zinconstructies te bouwen in mijn teksten. Die zinnen mogen dan technisch gezien wel correct zijn, het maakt je tekst onnodig ingewikkeld en minder leuk. Maar wat is een tangconstructie?

Een tangconstructie krijg je wanneer je te veel informatie in één zin wilt stoppen en dat eigenlijk ook nog op de verkeerde plek doet.

Aan de Piushaven, die in 1923 werd aangelegd om het Tilburgse bedrijfsleven een betere aan- en afvoer van goederen te geven, vind je de creatieve studio van PEP.

Koekkoek, daar begrijp je toch helemaal niks van? Je wilt in bovenstaande zin eigenlijk twee dingen vertellen: de locatie van PEP, en wat achtergrondinformatie over de Piushaven. Maak er dan (bijna) altijd gewoon twee zinnen van.

Aan de Piushaven vind je de creatieve studio van PEP. De Piushaven werd in 1923 aangelegd om het Tilburgse bedrijfsleven een betere aan- en afvoer van goederen te geven.

Nu is dit een vrij extreem voorbeeld, maar let er maar eens op. Het gebeurt veel en het remt je als lezer ontzettend af. Je moet namelijk moeite doen om de verwijzing te plaatsen en om de zin als geheel te begrijpen.

 

Doe er mee wat je wilt!

Bovenstaande tips zijn dingen die ik vaak tegenkom in teksten en die relatief makkelijk toe te passen zijn.  Maar iedereen schrijft anders en iedereen heeft een eigen stijl. Niet iedere opeenvolging van even lange zinnen is fout, en echt niet iedere tangconstructie moet koste wat kost vermeden worden. Ga je dus vooral niet krampachtig vastklampen aan dergelijke regels en ‘formules’.

Mijn laatste tip, schrijf je tekst gewoon! Lees er nog een paar keer overheen en laat hem aan anderen zien. Leest hij vlot en lekker? Niks meer aan doen! Hapert de tekst, of haalt hij je als lezer uit je flow? Kijk dan waar de kink in de kabel zit, wellicht kun je een van de bovenstaande trucjes toepassen om hem wat te verbeteren.

Kunnen jouw teksten wel wat schwung gebruiken? Bij PEP schrijven en herschrijven we met liefde jouw teksten. Wil je meer weten? Kom dan gewoon een keer langs op onze creatieve studio in de Piushaven voor een babbel en bakkie ☕!

Zorg dat je website
voor jou gaat werken

  • Identificeer wat de doelen en uitgangspunten van jouw website zijn
  • Verhoog in slechts 10 minuten de waarde van je website
  • Minder copywrite kosten
  • Gebruik blogs om je bedrijf online (beter) vindbaar te maken
Heb je ons gratis handboek 'Starten met je Socials' al gezien?

In het handboek geven we je 5 dikke tips over zakelijk social media beheer. Lees hem snel door en begin vandaag nog met het professionaliseren van jouw social media kanalen.