Kleur van het jaar 

In december wordt door Pantone Color Institute ieder jaar de kleur voor het komende jaar bekend gemaakt. Het Pantone kleur systeem is ooit ontwikkeld voor drukkerijen. Het idee achter het kleursysteem is dat, als je drukwerk met een bepaalde Pantone-kleur laat drukken, de kleur overal ter wereld hetzelfde is. Een universeel kleursysteem dus. Pantone-kleuren, ook wel PMS-kleuren genoemd, worden inmiddels ook in veel andere branches gebruikt.

Living Coral

De kleur voor 2019 is Living Coral. Deze kleur is gekozen, omdat het een levendige, maar ook zachte kleur is. Een kleur die energie, comfort en kracht geeft in een voortdurend veranderde omgeving. Een omgeving die is veranderd door alle digitale ontwikkelingen en social media.

In navolging van Pantone zie je ook steeds meer Nederlandse verfmerken komen met een kleur van het jaar. Onlangs hebben Flexa en Histor beide een kleur van het jaar bekend gemaakt. De kleur voor 2020 van Flexa is Tranquil Dawn en voor Histor wordt het Chinese Porcelain.

Histor

Iedereen heeft het druk. Daarom is een rustig thuis belangrijker dan ooit. De Histor Trendkleur 2020, Chinese Porcelain past precies binnen deze trend. Chinese Porcelain is een mix van kobalt- en inktblauw en straalt kalmte en rust uit.

Flexa

“In 2020 gaat er een nieuw decennium van start. Een nieuw begin. Onze wereld wordt steeds hectische en digitaler. We voelen een drang naar bezinning en hartelijkheid. Onze kleurexperts hebben zich daarom laten inspireren door de kleuren van het ochtendlicht en als verwijzing naar een rustige dageraad de nieuwe tint Tranquil Dawn ontwikkeld.”

Zoals je ziet hebben deze beide ook hetzelfde thema als uitgangspunt genomen voor hun kleur keuze. Zacht en rust.

Wat heeft dit nu te maken met grafisch ontwerp zul je denken. Maar ook wij als grafisch ontwerpers doen, voordat we gaan beginnen aan een nieuw logo of huisstijl, een uitgebreid onderzoek naar welke kleuren het beste aansluiten bij de vraag van de klant. 

Inspiratie 

Ook veel designers worden geïnspireerd door de kleuren van het jaar, vandaar dat je ze in onder andere mode en interieur regelmatig terugziet. Kijk maar eens rond en dan zul je zien dat je allerlei producten in de oranjerode kleur ziet staan, zoals mokken, schoolagenda’s, woonaccessoires en nagellak.

Jouw kleur

Voor de nieuwe kleur van 2020 van Pantone moeten we nog even wachten tot december. Wil je alvast meer weten over kleur? Bijvoorbeeld of jouw logo/huisstijl nog wel past bij deze tijd. Kom gerust eens langs, dan kijken we er samen naar! 

Zorg dat je website
voor jou gaat werken

  • Identificeer wat de doelen en uitgangspunten van jouw website zijn
  • Verhoog in slechts 10 minuten de waarde van je website
  • Minder copywrite kosten
  • Gebruik blogs om je bedrijf online (beter) vindbaar te maken
Heb je ons gratis handboek 'Starten met je Socials' al gezien?

In het handboek geven we je 5 dikke tips over zakelijk social media beheer. Lees hem snel door en begin vandaag nog met het professionaliseren van jouw social media kanalen.