Help, ik moet schrijven!

Paniek! Je moet content schrijven maar je bent totaal inspiratieloos. Wellicht dat je het niet vaker doet en dat je simpelweg niet weet waar je moet beginnen.
Of misschien moet je wel zo-belachelijk-veel schrijven dat je bron van creativiteit gewoon leeg is. Dat kan.., toch? Nou, nee. Creativiteit is geen waterput. Het kan niet ineens ‘op’ zijn. Wel pomp je het ene moment makkelijker water uit de bron dan het andere – om in de metafoor te blijven.

Of je nou veel schrijft, of weinig; een gebrek aan inspiratie kan een vervelende rem zijn op je productiviteit. Wat kun je nou doen om die creativiteitsstroom te kickstarten? Een aantal tips uit de hoge hoed.

Verwar je gebrek aan kennis niet met een gebrek aan inspiratie.

Je staart al een kwartier naar een wit, leeg, Word-document. Je creatieve sappen beginnen maar niet te stromen, maar is je creativiteit het probleem wel? Als je veel moet schrijven, moet je ongetwijfeld ook regelmatig schrijven over onderwerpen waar je ‘de ballen’ verstand van hebt.

Hoe minder je ergens vanaf weet, hoe moeilijker het is om te beginnen met schrijven. Besteed je tijd dan eerst aan een klein beetje onderzoek. Het lezen van een drietal blogs over het onderwerp kan al genoeg zijn om je weer op de rails te helpen.  

Doorbreek je routine.

Zelfde kantoor, zelfde bureau, zelfde stoel, zelfde scherm en nog steeds dezelfde incomplete tekst voor je neus. Niet heel vreemd hoor, dat je altijd vanaf dezelfde plek werkt en schrijft, maar niet per se bevorderlijk voor je creativiteit. Als alles altijd hetzelfde is, waarom zou je huidige staat van inspiratieloosheid dan wel veranderen?

Ga eens met je laptop op het dak zitten, ga ijsberen terwijl je hardop nadenkt over het onderwerp, of ga onderstoven in je bureaustoel hangen. En onthoud: “If it looks stupid but works, it ain’t stupid

Gewoon beginnen

Dit is het irritantste advies dat ik je kan geven, maar ik doe het toch. Soms, als je écht vastzit, moet je gewoon beginnen. Tik het eerste woord dat in je opkomt, dan het tweede en dan het derde. Is het slecht? Slaat het nergens op? Goedzo, ga door. Vierde woord, vijfde, zesde.. tweede zin, derde zin. Schrijf door, al schrijf je maar over hoe je niet weet waar je over moet schrijven. Het doel van dit advies is namelijk niet om de juiste tekst op papier te krijgen, maar om je op gang te helpen.

Stap af van je onderwerp en kalk dat Word-document vol met alles dat in je hoofd voorbijkomt. Ieder woord. Deze oefening stimuleert je creativiteit waardoor je binnen de kortste keren de inspiratie vindt om je tekst verder af te schrijven.

Wees lief voor jezelf

In tijden van inspiratieschaarste is het makkelijk om geïrriteerd of zelfs boos op jezelf te worden. Frustratie wilt zich nou eenmaal uitten en mijn inspiratieblokkade is toch mijn schuld! Dus godverdomme ik, handjes uit de mouwen en begin met typen!

Maar dat heeft toch helemaal geen zin joh, iedereen heeft wel een sloom moment – of dag. Wees geduldig met jezelf, gun jezelf wat tijd, neem een pauze of ga wat anders doen. Je kunt hoog of laag springen, boos worden op jezelf heeft in ieder geval geen zin en irritatie is een neerwaartse spiraal.

Extra kleur- geur- en smaakstoffen

Hoera, je tekst is af. Of, nouja, af… Alles wat erin moet staan; staat erin. Maar hij is nog wat aan de korte kant en leest niet heel smaakvol. Tijd om het peper en zout erbij te pakken. Strooi er wat metaforen doorheen, smijt er een hyperbool tegenaan, pak ieder stijlfiguur dat je kan vinden bij de hoorns en gebruik het om je tekst aan te kleden. Hiermee maak je je tekst een stukje langer én leuker. Maar let op, net als bij koken geldt: te veel is ook niet lekker.

Laat je verassen

Inspiratie kan uit een vreemde hoek komen. Ik had aanvankelijk geen inspiratie voor een blog, dat is uiteindelijk het onderwerp van mijn blog geworden. Had ik dat vooraf verwacht? Nee, maar je moet zeilen terwijl de wind waait.

 

 

Goedemorgen

Vind je het toch nog moeilijk om, bijvoorbeeld, je website te vullen met content? Of ben je op zoek naar een partij die structureel content voor je maakt? PEP helpt je hier graag mee! Neem gerust eens contact met ons op, dan kijken we wat we voor elkaar kunnen betekenen. De koffie staat in ieder geval al klaar. ☕

Kom langs voor een kop koffie

Heb je ons gratis handboek 'Starten met je Socials' al gezien?

In het handboek geven we je 5 dikke tips over zakelijk social media beheer. Lees hem snel door en begin vandaag nog met het professionaliseren van jouw social media kanalen.