Waar zijn spellingregels goed voor?

Spelling, grammatica, interpunctie, je leert dat alles altijd moet kloppen wanneer je iets schrijft, dus volg je netjes alle regels. Maar waarom eigenlijk? Het DOEL van een tekst is toch niet om foutloos te schrijven? Foutloos schrijven is een MIDDEL dat je moet helpen om je doel te bereiken.

Stel, je schrijft een blog waarin je vertelt over groene daken. Doel is dat de lezers jou zien als expert op het gebied van groene daken en, hopelijk, bij jou een groen dak bestellen. Staat die blog vol spelfouten? Dan zal dat je positie als expert verzwakken. Een foutloze tekst is hier dus een middel om jouw positie als expert te versterken.

In bovenstaand voorbeeld staat wanneer je geen fouten moet maken in je tekst. Maar wanneer mag het wel? Bijvoorbeeld om een stuk tekst extra nadruk te geven, of om de leesbaarheid te bevorderen.  

O P V A L L E N

Natuurlijk mág je geen woorden in all-caps schrijven, maar soms helpt wel als je extra wilt OPVALLEN! In de lopende tekst kan het schreeuwerig overkomen, hoewel het soms wel kan passen. Minder Schreeuwerig is alle Belangrijke Woorden met Hoofdletter Beginnen.

Daarnaast zie je vaak in web-teksten dat bepaalde kernwoorden dikgedrukt zijn. Geen basisschool waar je dat leert, maar het is wel handig als je in een (lange) tekst nadruk wilt leggen op belangrijke woorden.

Social media

Sociale media zijn het Wilde Westen van de spelling. Regels zijn er om aan je laars te lappen en interpunctie is optioneel. Je wilt toch 𝕦𝕟𝕚𝕖𝕜 𝕫𝕚𝕛𝕟 en opvallen tussen 𝓭𝓾𝓲𝔃𝓮𝓷𝓭𝓮𝓷 andere pagina’s!?

Emoji’s👏 worden👏 ook👏 veel👏 gebruikt👏 op👏 social👏 media,👏 maar👏 pas👏 op👏 dat👏 je👏 niet👏 overdrijft👏

#Allesvoordevolgers

Herkenbaarheid

Je tekst is geschreven voor je lezer, spreek dus ook de taal van je lezer. Tja, je rookt officieel shag en geen sjek, maar als je doelgroep graag en sjekkie opsteekt – waarom zou je dan moeilijk gaan doen. Of lekker BBQ’en in de zomer, terwijl ze officieel voor een ‘barbecue’ staan. Boeie, iedereen weet toch wat je met BBQ bedoelt. En niemand stoort zich er aan.

Hou je niet krampachtig vast aan hoe je een woord moet schrijven, focus je liever op hoe je doelgroep het graag leest.

Poëtische vrijheid

Soms is het zelfs zo dat de fouten in je tekst essentieel zijn om je boodschap over te brengen. Een mooi voorbeeld hiervan is het gedicht ‘Blnde Vlek’, in de Tuinstraat.

En soms is het helemaal niet nodig om je woorden juist te schrijven.
Je hesrens bergijpen deze teskt zodner een eknel prolbeem, wraaom zou je dan uherbpaut nog ites geod svrhcjin?

Zorg dat je fouten intentioneel zijn

Belangrijk is wel, maak geen domme fouten. Doorbreek de regels, maar doe het expres. Check je tekst op spelling, want van een -dt fout is nog nooit iemand beter geworden.

Maar vergeet niet, durf te experimenteren. Ongetwijfeld dat je wel eens de plank misslaat wanneer je gaat stunten met taal. Maar, so what? Dat is de enige manier om beter te worden. 

Deze filosofie komt goed overeen met de werkwijze van PEP. Wij weten dat die website, video en huisstijl goed moeten zijn, maar dat het geen doelen an sich zijn. Het zijn middelen, om meer te verkopen, meer mensen te bereiken of meer reserveringen te krijgen. 

Wij zorgen altijd dat onze producten meewerken aan dat doel. Meer weten over onze werkwijze? Neem gerust een contact met ons op! 

Zorg dat je website
voor jou gaat werken

  • Identificeer wat de doelen en uitgangspunten van jouw website zijn
  • Verhoog in slechts 10 minuten de waarde van je website
  • Minder copywrite kosten
  • Gebruik blogs om je bedrijf online (beter) vindbaar te maken
Heb je ons gratis handboek 'Starten met je Socials' al gezien?

In het handboek geven we je 5 dikke tips over zakelijk social media beheer. Lees hem snel door en begin vandaag nog met het professionaliseren van jouw social media kanalen.