Creativiteit: aangeboren of aangeleerd?

Toen ik vanuit de middelbare school de keuze maakte om een creatieve opleiding te volgen, was dat een regelrechte shock in onze familie. Ik kom uit een warm doktersnest, waar geld verdienen als ‘kunstenaar’ zeer sterk in twijfel werd getrokken. Ik hield voet bij stuk en na al die jaren kan ik met trots zeggen dat die keuze uiteindelijk de beste keuze is geweest in mijn leven, tot nu toe 😉

‘Gewoon’ mooie dingen maken

Bij PEP ben ik dagelijks bezig met creativiteit, precies datgene dus waar ik al die jaren geleden mijn hart aan verloor. De grenzeloze ambitie en creativiteit binnen ons team, maakt iedere dag tot een feestje! Het maakt ons niet uit wat voor bedrijf je hebt; wij willen gewoon mooie dingen voor je maken. Maar hoe ontstaat nu eigenlijk die belangstelling om voor een creatief beroep te kiezen? Hoezo kunstschilder, fotograaf of vormgever?

Creativiteit als startpunt

Deze belangstelling begint vaak (en heel logisch) met interesse. Op jonge leeftijd wandelde ik stad en land af naar de meest bijzondere exposities en/of musea. Ik kon uren rondstruinen in het Van Gogh, Stedelijk of het meer plaatselijke Van Abbe. Na veel kijken, lezen en schrijven over al dit moois begon ik uiteindelijk ook zelf met creëren. Dit leidde ertoe dat ik zit, waar ik nu zit; de creatiefste studio van Tilburg!

Aangeboren of aangeleerd?

Is creativiteit dus iets dat is aangeboren? Deels denk ik van wel! Ik bedoel nu specifiek het oog voor design, kunst of de vele andere vormen van visuele communicatie. Dit talent is aangeboren, maar door ervaring op te doen kun je jezelf ook erg veel aanleren. Jezelf door-ontwikkelen is absoluut een noodzaak, maar dat geldt natuurlijk niet alleen voor de creatieve sector.

Als creatief moet je beschikken over specifieke cognitieve vaardigheden. Cognitie is de manier waarop we denken en het verwerven van kennis. Creatievelingen hebben een georganiseerde geest, zijn artistiek en logisch. Ook origineel, intuïtief en scherpzinnig zijn belangrijke eigenschappen. Kunstenaars, met een goed begrip van kleur, lijn, compositie en vormgeving.

Liefde voor het vak

Wat een vaktermen allemaal weer… en zeker allemaal waar en (grotendeels) aangeboren dus. Maar het allerbelangrijkste lezen we eigenlijk nergens terug: als creatieveling moet je het vooral leuk vinden, anders moet je niet voor dit beroep kiezen!

Komt dat even goed uit dat juist PEP, met veel Passie en Plezier de meest creatieve oplossingen bedenkt én uitvoert voor haar klanten. Ben jij benieuwd of we ook iets kunnen betekenen voor jouw bedrijf? Bel gerust en kom eens langs op de koffie. In onze creatieve studio ben je altijd welkom!

Zorg dat je website
voor jou gaat werken

  • Identificeer wat de doelen en uitgangspunten van jouw website zijn
  • Verhoog in slechts 10 minuten de waarde van je website
  • Minder copywrite kosten
  • Gebruik blogs om je bedrijf online (beter) vindbaar te maken
Heb je ons gratis handboek 'Starten met je Socials' al gezien?

In het handboek geven we je 5 dikke tips over zakelijk social media beheer. Lees hem snel door en begin vandaag nog met het professionaliseren van jouw social media kanalen.