Apparatuur is wél belangrijk!

Een uitspraak die je vaak hoort in de videowereld is: “Apparatuur is niet belangrijk, het gaat om je skills!” Hoewel ik het deels met deze uitspraak eens ben, vind ik toch dat het wat genuanceerder uitgelegd mag worden.

Ik vind namelijk dat apparatuur wel degelijk belangrijk is! Dat wil echter niet zeggen dat ik skills automatisch minder belangrijk vind. Het zijn twee losse factoren die vrij weinig met elkaar te maken hebben.

Maar al die vette filmpjes dan?

Klopt, je kunt op Youtube genoeg voorbeelden vinden van professionals die de mooiste beelden maken met simpele, goedkope apparatuur. Echter, het feit dat ‘goedkope camera X’ onder bepaalde omstandigheden mooie beelden heeft gemaakt, wil nog niet zeggen dat hij dat ook altijd zou kunnen. Er spelen veel meer factoren mee die bepalen of apparatuur geschikt is voor een bepaald doel.

Die profi tests met goedkope apparatuur houden vaak in dat er relatief simpele omstandigheden worden vastgelegd, bijvoorbeeld een landschap of iemand die op straat wandelt. Maar wat als we dezelfde goedkope apparatuur zouden testen in het donker? Of bij een sportwedstrijd? Een natuurdocumentaire? Of zelfs onder water? Je zult al snel de limieten van de apparatuur bereiken. Je moet het altijd per geval bekijken. De ene keer zal het je bij de juiste omstandigheden inderdaad het beoogde resultaat geven, de andere keer zul je geavanceerdere apparatuur nodig hebben, ongeacht je skills.

 

Makkelijk praten voor iemand met dure spullen tot zijn beschikking!

Dat is zo, maar ook ik ben ooit begonnen met goedkope spullen. En ik heb daar destijds ook prima resultaten mee geboekt! Maar als ik dezelfde shots nog een keer over mocht doen met de geavanceerde apparatuur van nu (en mijn skills die ik dankzij die apparatuur heb ontwikkeld), zouden ze veel beter uit de verf komen.

Maar het gaat toch ook om de skills?

Ik snap waar de uitspraak vandaan komt. Overdreven gezegd wil men voorkomen dat er te luchtig over het vak gedacht wordt, waardoor professionals niet meer ingehuurd zouden worden. Feit is dat je nog steeds skills nodig hebt om mooie resultaten te boeken. Het is dus belangrijk om het altijd van twee kanten te bekijken.

 

 

Goedemorgen

Skills zijn belangrijk, maar apparatuur is minstens zo belangrijk.
Dus, ben je op zoek naar een combinatie van die twee? Dan ben je bij PEP altijd aan het juiste adres!

Kom langs voor een kop koffie

Heb je ons gratis handboek 'Starten met je Socials' al gezien?

In het handboek geven we je 5 dikke tips over zakelijk social media beheer. Lees hem snel door en begin vandaag nog met het professionaliseren van jouw social media kanalen.